Rettigheder og terror

Rettigheder og terror

Denne uge har budt på tre Veritas Fora på Jura i Odense og i København samt et på CBS, hvor David McIlroy bl.a. diskuterede menneskerettigheder og terror

FlowTwo,  

Af Nanna Forum Dideriksen, praktikant i KFS

Efter Charlie Hebdo var spørgsmålet om menneskerettigheder aktuelt, men efter begivenhederne i København i sidste weekend, blev det højaktuelt i Danmark. Spørgsmålet gav den kristne jurist Dr. David McIlroy fra England sit svar på.

Jura SDU i Odense og Jura på Københavns Universitet dannede rammerne for to arrangementer kaldet Veritas Forum, hvor der blev stillet spørgsmålet: Er menneskerettighederne årsagen til eller kuren mod terrorisme?

Veritas Forum er et universitetsevent, hvor man ønsker at give studerende og forskere anledning til at samtale om livets store spørgsmål på et højt fagligt niveau, uanset hvilken religiøs, filosofisk eller kulturel baggrund man har.

Menneskerettighedernes præmisser
Vi taler meget om menneskerettigheder. Vi tænker, at de er vigtige, og vi bruger dem til at beskytte mennesker. 

Dr. David McIlroy, som er Ph.D. i teologien i jura fra Universitetet i Wales, fortæller at menneskerettighederne har rødder i kristendommen.

”Menneskerettighederne var lavet, for at beskytte mennesket mod staten, så mennesket selv kunne vælge sin tro. Det er ikke argumenter eller livssyn, som behøver at blive beskyttet, men det er mennesket bag, som via menneskerettighederne får ret til at blive beskyttet.”

I Odense havde David en samtale med professor på Syddansk Universitet Bugge Thorbjørn Daniel. De var enige i, at det er hyklerisk at påtvinge menneskerettighederne i mellemøstlige lande.

”Man kan ikke fremme det, man selv overtræder” var en af Bugges påstande.

Samtale er vigtigt
Vi har brug for et koncept, hvor de andre ikke er monstre. David fremhæver, at vi har brug for at kunne fremhæve forskellighederne, men vi skal kunne se hinanden i øjnene imens. Når Vesten råber op om retten til at ytre sig, så kan vi komme til at støde andre væk. 

Men skal der så lovgives mod brugen af rettighederne? Det mener David ikke, men man skal være opmærksom på, at når man har nogle rettigheder, så har man også et ansvar.

God respons
Der blev stillet mange gode spørgsmål til David efter foredragene, og til receptionen bagefter fortsatte samtalen om emnet.

Carsten Kofoed Espersen, der er dialogsekretær i KFS, og som har ansvaret for Veritas, modtog god respons fra deltagerne. Flere synes, at det var et godt arrangerement, og mange fortalte, at de gerne vil tage en ven med til et lignende arrangement.

Udover de to arrangementer på de Juridiske uddannelser, var der også et Veritas Forum på Copenhagen Business School (CBS), hvor David talte ud fra spørgsmålet: Er grådighed godt?

Veritas er startet på Harvard University og hjælper med at arrangere forummer på over 250 universiteter i USA, Canada og Europa. Navnet Veritas stammer fra Harvards motto, der betyder søgen efter sandheden, og det er det Veritas ønsker at skabe ramme om: At søge sandheden sammen.

Læs mere om ugens tre Veritas Fora i næste uge.

URL: https://kfs.dk/events/rettigheder-og-terror/