Teksten fra KFS' logo

KFS’ værdikompas

I KFS har vi en mission, der rummer alt det, vi gerne vil og arbejder for: ”at kende Jesus og gøre Jesus kendt” Det er målet for al vores arbejde. Men hvordan finder vi så derhen? Hvilke værdier er det, vi som organisation navigerer efter i vores daglige arbejde?

Det har vi prøvet at gøre os nogle tanker om – og ud af det er kommet KFS’ værdikompas. Et kompas, der beskriver de værdier, vi stræber efter, skal kendetegne den måde, vi griber KFS’ opgave og arbejde an på. Det er ikke et kompas, vi hiver frem hver dag og hver time. Men det er et kompas, vi kan orientere os efter, og som vi kan prøve vores kultur, vores fællesskaber og vores arbejde på for at se, om der er noget, der skal korrigeres i vores rejse mod målet.

Dét kompas vil vi gerne dele. Til inspiration ind i jeres arbejde ude i KFS-fællesskaberne. Og så du kan få et indblik i, hvad det er for nogle værdier, vi orienterer os efter i KFS. Værdier, som du meget gerne må være med til at holde os op på.

Korset i centrum

Helt i centrum af vores værdikompas finder du korset. Alle vores værdier, vores kultur, vores arbejde – alt det er indlejret i korset. I Jesu offergerning for os. I det herlige evangelium, Jesus nu lader os være medarbejdere på at give videre. Det har betydning for, hvordan vi ser på vores medmennesker, hvordan vi ser på os selv, og hvordan vi ser på hinanden. Ja, korsets evangelium er grundlaget og udgangspunktet for hele KFS – også de værdier, vi arbejder efter.

Med udgangspunkt i korset og Kristus har vi defineret fire bærende værdier, som, vi mener, er gode pejlemærker for KFS’ arbejde: Sandhed og kærlighed. Kvalitet og kreativitet.

Værdipar, der supplerer og også indimellem udfordrer hinanden på en god og sund måde. Ud fra hver af disse værdier har vi defineret tre forskellige prioriteringer eller tilgange til vores arbejde, der kan være med til at skubbe os i den rigtige retning og vise, hvordan en ukonkret værdi, som f.eks. kærlighed, kan se ud i praksis i KFS.

Sandhed

Vi arbejder ud fra, at sandhed fordrer høj faglighed, fordi det gør os bedre i stand til at skelne, hvad der er sandt og godt. Det betyder ikke, at vi alle skal være eksperter på alle områder og have lange uddannelser. Men vi vil gerne stræbe efter, at der altid er en høj faglighed til KFS’ egne arrangementer og i alt, vi udgiver (f.eks. Til Tro).

Det handler ikke dog ikke kun om, at KFS skal have en høj faglighed. Nej, det betyder også, at vi gerne vil opmuntre og inspirere kristne studerende til at engagere sig i deres studie, dygtiggøre sig og undersøge, hvordan netop deres faglighed også spiller ind i troen og kan vise os mere af, hvem Gud er.

Trosforsvar er også en værdi, vi stræber efter at lade fylde i vores arbejde. Vi tror på, at Jesus virkelig er Sandheden, Vejen og Livet. Ja, at evangeliet holder! Også når vi går Bibelen efter i sømmene, går kritisk til troen gennem filosofiske spørgsmål eller lader naturvidenskaben udfordre og udvide vores forståelse af verden og Gud. KFS skal være et sted, hvor du kan stille netop dine spørgsmål og komme med din tvivl. Det er ikke farligt – farligt er kun det, vi ikke sætter ord på og taler højt om!

Men vi vil ikke nøjes med at være kritiske. KFS skal også være et sted, hvor vi sammen kan undersøge og stræbe efter at finde svar på vores spørgsmål. Det prøver vi at skabe rum for på vores lejre, gennem vores magasin ’Til Tro’ og ved at opmuntre alle kristne studerende til at tage livtag med troen – og dele ud af deres viden gennem artikler, bøger og seminarer.

Derudover vil vi italesætte den kristne tro på en måde, så mennesker kan se dens relevans.

Det forpligter os på at lytte. Vi skal lytte til studerendes spørgsmål, og vi skal selv bokse med dem. Ja, vi skal stille os midt i livet sammen og insistere på at ville forstå mere af, hvad det er for en tid, kultur og virkelighed, vi er en del af og taler ind i. Vi tror på, at Jesus er svaret til alle tider og i alle kulturer, men de spørgsmål, der leder os til ham, forandrer og udvikler sig. Det skal vi være skarpe på, så vi altid prædiker et evangelie med relevans for de mennesker, Gud sætter os iblandt.

Det indebærer en risiko for, at vi bliver slaver af tidsånden og kun kan tale med om det, der optager de studerende. Men vi løber risikoen for Kristi skyld og for med Paulus’ ord at gøre os til ”alles tjener for at vinde så mange som muligt.” Jesus og hans budskab om nåde til alle mennesker forandrer sig aldrig, men det gør de ord, vi må forkynde det med, og de indgange, vi har til at komme i dialog. Sandhed og relevans kan godt følges ad!

Kærlighed

Vi vil insistere på, at der i KFS skal være plads til forskellighed, forstået som menneskelig mangfoldighed. I KFS skal der være ånderum for alle og plads til at være på vej. Derfor vil vi møde mennesker, som de er – ikke som de burde være. Sådan handler Jesus over for os, og vi forsøger det samme. Vi tror på, at vi i den mangfoldighed får lov til at se og erfare mere af, hvem Gud er.

Og vi vil handle ydmygt. Det betyder, at vi forpligter os på altid at være nysgerrige og bevidste om, at vi ikke ved alt, og at vi også kan tage fejl. Derfor vil vi altid søge sandheden i en fælles og åben vandring med Gud og hinanden, og vi vil igen (og igen) minde os selv om, at Guds kærlighed til alle mennesker betyder, at vi aldrig kan tænke mindre om andre! Vi har jo fået selv fået alt for intet – så må vi også give det videre for intet.

Og vi vil være sjælesørgeriske, så mennesker oplever at blive lyttet til og mærker, at de er elskede og værdifulde – af mennesker og af Gud. Vi vil have øje for hinanden, spørge ind og altid bestræbe os på gennem ord og ikke mindst handling at vise det sind over for hinanden, som Jesus har vist os. Og i det tempo, som vores medmennesker selv sætter – vandre sammen hen til Jesus.

Kvalitet

Vi vil have appel i vores arbejde. Ikke appel og popularitet forstået som x-faktor, men at vi vil de studerende noget og stræber efter nå dem gennem attraktive og relevante fællesskaber, lejre og udgivelser. Det betyder også, at alt, vi laver og står bag, skal være sundt, spændende, givende og på et fagligt højt niveau. Vi tør og vil appellere til KFS’ere og studerende, og en forudsætning for denne appel er, at den har tyngde og substans.

Og lige netop substansen skal være i orden for, at produktet har kvalitet – også når vi skræller indpakningen væk. Derfor vil vi turde forvente noget af hinanden, når vi siger ja til en opgave. Hvad enten det er at skrive en artikel, komme med en refleksion til et KFS-møde, holde en andagt eller noget helt fjerde. Vi tør f.eks. godt love de studerende nogle gode lejre, fordi vi sammen med frivillige KFS’ere arbejder benhårdt på, at den er fyldt med solid undervisning, en relevant forkyndelse af evangeliet, seminarer med et højt fagligt niveau og gode praktiske rammer om det hele. Ja, at den – og alt andet, der foregår i KFS – har en ordentlig substans.

En del af dette er også, at vi ønsker at være professionelle i vores tilgang til arbejdet i KFS. Vi arbejder grundigt og samvittighedsfuldt med vores opgaver. Vi springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Vi engagerer folk, der arbejder seriøst med deres felt. Og vi stræber efter at vokse i vores opgaver og blive dygtige til det, vi hver især arbejder med.

Kreativitet

Samtidig med dette har vi også en høj kvajekvote. Vi tror på, at vejen mod vores mål, er brolagt med læring, fejltrin og satsninger, der går galt. Vi glæder os over og opmuntrer alle, der er engagerede i KFS’ arbejde, til at prøve af, gå nye veje og skabe spontane, impulsive og kreative tiltag og initiativer. Der skal være plads til at sige; ”det gjorde vi i går, så i dag prøver vi noget nyt.” Først og fremmest fra jer KFS’eres side, men det gælder også medarbejdere og KFS som organisation og forening.

Derfor skammer vi ikke den/de ansvarlige ud, når noget går galt, men værdsætter, at der er blevet taget en chance. Vi snakker om det, evaluerer, samler op, ser fremad og tager den læring med videre, det har givet os. For en gang imellem vil vi helt sikkert også lykkes, og så skaber vi noget nyt, spændende og måske vedvarende.

Ja, vi tror på, at vi som studenterbevægelse skal have noget puls. Vi skal turde gribe nye muligheder og lade os udfordre af tiden og de studerende, vi er kaldet til at tjene og formidle evangeliet til. Det betyder ikke, at vi skal gifte os med tidsånden eller løbe efter alle nye muligheder og tanker, vi møder. Men vi skal stræbe efter at forstå den tid, vi lever i. Se de nye muligheder, der åbner sig. Og være i dialog med de mennesker, vi er sat iblandt. Så vi kan bringe evangeliet og de bibelske sandheder i spil ind i netop de tendenser, tanker og spørgsmål, som hver ny generation af studerende bærer med sig.

Og som den sidste – og måske vigtigste – prioritering har vi, at KFS skal være drevet af græsrødderne. Hvilket vil sige jer KFS’ere. KFS og alle medarbejdere i KFS er til for jeres skyld. Vi vil vejlede, opmuntre, udruste, lytte og tage det ansvar på os, som vi er betroet som forening og som ansatte. Men KFS er til for jer! Så eksperimenter, tænk stort, bryd ned, byg op – og brok jer endelig, hvis vi bliver for gamle, stivnakkede og får en ’sådan gjorde vi i går’-mentalitet.

Det gælder i jeres KFS-fællesskaber og i det lokale arbejde. Men det gælder også i alt det, som vi er fælles om på tværs af KFS-fællesskaber. Vores lejre, Til Tro, bogudgivelser i Credo og i alt andet, vi arbejder med. KFS er til for jer – så hvad drømmer I om?