Teksten fra KFS' logo
Kære Andreas og Sune: Tak, fordi I gør os klogere
Torsdag den 29. august udkom bogen 'De fortabte sønner' skrevet af Andreas og Sune Gylling Æbelø. Heri beskriver de, hvordan de har oplevet at vokse op som homoseksuelle i et konservativt kristent miljø. En modig og ærlig fortælling, som KFS også spiller en rolle i. På vegne af KFS bringer generalsekretær Jakob Højlund her en respons.
Kære Andreas og Sune: Tak, fordi I gør os klogere
3. september 2024

Torsdag 29. august udkom Andreas og Sune Gylling Æbeløs bog ’De fortabte sønner’, hvori de modigt og ærligt giver et indblik i, hvordan det er at vokse op i et konservativt kristent miljø som homoseksuelle.

I bogen og i flere interviews, beskriver de en ungdoms- og studietid, som var præget af skam, helvedsfrygt og hemmeligheder. En del af dette involverer KFS; herunder at vi i KFS ikke var en hjælp og støtte på trosvandringen.

Denne negative oplevelse af svigt fra KFS’ side blev yderligere forstærket af, at Sune – på en KFS-lejr – blev henvist til omvendelsesterapi i andet regi for at slippe af med sin homoseksualitet.

Det indblik, Sune og Andreas giver, er enormt vigtigt for os at høre, og vi kan kun sige tak for det! Tak for, at I deler åbent og ærligt!

Det smerter os at høre om Sunes og Andreas’ oplevelser, og vi ved fra samtaler med andre personer, at lignende oplevelser stadig gør sig gældende i KFS. Skam, frygt og ensomhed går igen hos flere. Nogle beskriver det som at blive skubbet væk fra troen og Gud og efterladt alene med store byrder.

Derfor vil vi sige undskyld. For selvom ansatte og frivillige i KFS i 90’erne og i dag har de bedste hensigter, lykkes vi slet ikke altid derefter.

Undskyld for alle de gange, hvor vi ikke skaber plads for ærlighed.

Undskyld for alle de gange, hvor vi ikke formår at favne og vise omsorg.

Undskyld for alle de gange, hvor vi ikke taler tydeligt nok, om at Guds kærlighed og nåde også gælder for LGBT+-personer.

Kære Sune og Andreas – og alle andre i KFS, der står med samme oplevelse: Undskyld!

At finde en vej frem

I KFS har vi formuleret en vision, som bl.a. lyder, at vi arbejder for åbne fællesskaber og arrangementer med Jesus i centrum og Bibelen som grundlag.

At fællesskaber og arrangementer skal være åbne, indebærer bl.a., at der er plads til uenighed – alle er velkomne midt i forskelligheden, også når forskellighed og uenighed kommer til udtryk i livspraksis.

I forlængelse heraf vil vi invitere alle med negative historier i jeres KFS-tid til at dele jeres oplevelser med os. Vi ønsker at lytte og blive klogere.

Ydermere må vi bestræbe os på, at de åbne fællesskaber kan være med til at danne ramme for alle mennesker, både singler og par. Her taler vi om fællesskaber med dybe og intime bånd, uafhængig af ens civilstand.

Helt konkret henviser vi også til www.knus-netvaerk.dk , der arbejder for at hjælpe og støtte personer med en udfordret seksualitet.

At Jesus er i centrum, betyder, at hans nåde, tilgivelse og kærlighed skal være de bærende bjælker i fællesskabet. For ingen af os lever fejlfrit efter Guds vilje. Det gælder også på det seksuelle område, uanset seksualitet. Og derfor har vi brug for, at der om og om igen peges på Jesus; hans nåde og kærlighed. Dét er de gode nyheder til os alle, også LGBT+-personer.

At Bibelen er grundlag, er en bekendelse af, at vi møder Gud dér, i hans ord, og derfor er Bibelen den øverste autoritet for os. I forlængelse heraf bekræfter vi, at ægteskab og seksualliv er for en mand og en kvinde, og at denne ægteskabsforståelse kalder på seksuel afholdenhed, når man lever udenfor ægteskabet. Dette er mildest talt ikke let, og derfor er det helt afgørende at understrege, at ægteskab og sex heller ikke er endemålet for mennesker. Det er derimod livet med Gud. Han er det højeste gode og vores ypperste mål, og Jesus, Paulus og flere andre er gode forbilleder for os her!

Vi vil også understrege – i forlængelse af det bibelske menneskesyn – at vi tager afstand fra omvendelsesterapi, hvor man terapeutisk og målrettet forsøger at ændre en persons seksualitet.

KFS har aldrig selv praktiseret omvendelsesterapi, men enkelte personer har mødt henvisning til det i vores regi. Dette tager vi altså bevidst afstand fra nu, og det handler om, at omvendelsesterapi står i modsætning til et bibelsk menneskesyn: Ethvert menneske er skabt og elsket af Gud og ikke forkert. Vi er alle udtryk for hans store kreativitet og kærlighed. Du og jeg. Skabt og elsket. Uden undtagelse.

KFS består af almindelige, fejlbarlige mennesker, og derfor vil ovenstående beskrivelse ikke altid lykkes for os. I erkendelse af at vi kommer til kort, bliver det desto vigtigere at pege på Jesus, som kommer til os alle. Han som elsker os. Enhver af os. Homoseksuel, biseksuel, aseksuel, heteroseksuel og alle andre på listen. Han som holdt måltidsfællesskab med skattesvindlere og prostituerede. Han, som bad for sin bødler og tilgav sine nærmeste venner deres største svigt. Han som siger: ”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.”

På vegne af KFS

Jakob Skovgård Højlund

Generalsekretær