Turister og evangelister: LTC på udlandsperiode

Der var oplevelser på mange forskellige planer for LTC’erne på årets udlandsperiode – som turister, som evangelister og som team. Få et skud ferieoplevelser før eksamen.

Turister og evangelister: LTC på udlandsperiode

LTC-livet bringer mange toppe og dale med sig, og udover det rent fysiske bjerglandskab i Montenegro og Albanien, var der også både oplevelser og udfordringer på årets udlandsperiode.

Gamle byer, omgivet af storslåede bjerge. Samtaler med studerende og nye relationer. Kulturmøder og barrierer, der skulle overvindes.

Johanna Sonne Mortensen tager os med sydpå.

Relation frem for argumentation

Som evangelister samarbejdede LTC’erne med de lokale studenterforbund EUS og BSKSH.

Sammen med lokale kristne kastede de sig ud i mødet med en masse montenegrinske og albanske studerende midt i deres studiehverdag. Formålet var at fortælle dem evangeliet og invitere dem med til de forskellige eftermiddags- og aftenarrangementer.

Johanna fortæller, at særligt montenegrinerne er meget relationelle, og derfor var det et særligt fokus i mødet at få dannet relationer. Det betød for eksempel at tage ud på café og drikke kaffe med dem, man mødte.

Dermed nåede de lokale studerende også ind under huden på LTC’erne.

”Sammen med Signe (LTC’er red.) endte jeg således med at blive venner med en pige fra universitetet. Hun kom til at betyde noget særligt for os, og vi håber og beder om, at hun må komme til tro en dag,” fortæller hun.

Kulturel omstilling 

Albanien krævede lidt omstilling til kulturen og måden at holde møde på.

Således var der første aften en DJ, der sørgede for at høj popmusik bragede ud af højtalerne. Der var lege og sketch på programmet og til sidst en lille tale, “som endte med en smule Jesus,” som Johanna beskriver det.

”Det var meget anderledes, men hen ad vejen gav det bedre og bedre mening. De kristne kendte virkelig albanerne og vidste, hvordan de kunne få lov at møde dem med evangeliet. Vores rolle var også i høj grad ‘bare’ at stå klar til selfies i ko-kostumer og vikingehjelme og at spille en masse volleyball,” fortæller hun og fortsætter:

”På den måde kunne vi få en kontaktflade, hvorfra vi kunne invitere dem med til BSKSH-møder om aftenen.”

Oplevelser og refleksioner

Som turister fik LTC’erne lov at gå på opdagelse i smukke gamle byer, være omgivet af storslåede bjerge og nyde en masse varme og solskinstimer.

”Personligt har der ikke været ét særligt højdepunkt, men de gode oplevelser og erfaringer kom som perler på en snor,” fortæller Johanna.

”Jeg tror, at jeg særligt har været opmuntret af at møde de kristne i Albanien og Montenegro og så at være afsted som et team.”

“Derudover har det også gjort dybt indtryk at høre, hvor meget især montenegrinerne faktisk søger efter mere end bare de ortodokse traditioner, som præger deres samfund.”

“I Albanien fik jeg også på ny øjnene op for, hvor rige vi er i Danmark, og det skabte også nogle refleksioner om at forvalte sin rigdom godt og dele med dem, som faktisk mangler penge i hverdagen,” slutter hun.