Opmuntrende fokus på korset

Læs interviewet af Femi Adeleye, som var en af talerne på Påskelejr, hvor han fortæller om sin oplevelse af Danmark og danske studerende.

Opmuntrende fokus på korset

Af Tobias Børgaard

Femi Adeleye, taler på Påskelejr 2014, har i mange år arbejdet for den verdensomspændende studenterbevægelse IFES, men stoppede sidste år for at arbejde for World Vision Ghana, en verdensomspændende, kristen nødhjælpsorganisation.

Hvordan er det at være i Danmark?
Godt, bortset fra kulden. Det er meget koldere, end jeg er vant til i Afrika, men hver gang jeg er sammen med IFES-studerende, føler jeg mig hjemme.

Hvad ser du som specielle karaktertræk for den danske studenterbevægelse?
Den unikke evne den har til at kombinere gymnasieelever og universitetsstuderende, det er ikke mange bevægelser, der kan det. Det er opmuntrende at se, hvordan de yngre kan se, hvordan de ældre studerende udlever evangeliet. De er mentorer.

Jeg er også opmuntret ved at se et fokus på korset, som noget der er for alle. Ved alle aftensamlingerne er der blevet fokuseret på korset. Jeg har ikke hørt nok om korset på mine rejser for nyligt. Jeg ved, at det er Påske, men jeg har været steder, hvor det var Påske, og jeg hørte stadig intet om korset. I mange dele af verdenen er korset et skammens symbol. Folk siger, at andre ville kommentere på, at Jesus døde. Jeg tror, at korset er et vigtigt fokus og ikke noget at skamme sig over.

Kan du nævne én udfordring kristne studerende i Danmark står over for?
Ved det seminar jeg lige har holdt, kunne jeg fornemme, at der er stort gruppepres for at bevæge sig opad i samfundet. Den materielle kulturs indflydelse på at spare penge op, på at have det bedste. Jeg fornemmer, at mange studerende lever under dette pres, ligesom i andre europæiske sammenhænge jeg har været i. Folk virker til at bekymre sig meget om deres fremtid.

Afrikanske studerende står også over for udfordringer, men de har tillid til, at Gud vil give dem, hvad de har brug for i stedet for at arbejde hårdt for at spare nok penge op til at kunne klare sig. Der er ikke noget galt i at gå meget op i sit studie, for hvis du gør det, kan du bære evangeliet stærkere. Vi er nødt til at opmuntre studerende til at studere meget, fordi mens de studerer vidner de om Gud.

Hvilke styrker ser du i kristne i Danmark?
Styrken i enhver bevægelse er kontinuitet og gode overgange. Den første aften, da folk blev spurgt om, hvor mange gange de havde været med, havde folk været med fire gange, fem gange, flere endda. Det viser engagement, og dette engagement er styrken i bevægelsen.

En anden ting er dedikationen til at nå ud på et internationalt plan. I sender grupper af sted til Montenegro, Israel og så videre. Det er et tegn på en sund bevægelse, fordi Danmark eksisterer ikke alene i verden. Gud ønsker at fordele og række de gaver, han har givet jer til andre folk.

Ser du en generel trend i studenterbevægelser verden over?
Jeg tror, at passionen for mission forbliver frisk. Den er også blevet mere skrøbelig i nogle kontekster, du ved, hvor militant Islam vokser. Studerende i det nordlige Nigeria, studerende i Kenya, i Egypten, de er i fare på grund af eksterne trusler.

Men en anden, mere indirekte fare, som måske ikke er så normal i Danmark, er, at studerende læser mindre i Bibelen. Jeg håber, at en normal studerende læser et kapitel i Bibelen dagligt, men det virker som om studerende er så pressede. Der er ikke nok tid for studerende, men det er vi nødt til at genvinde.

Hvad kan man gøre?
Vi er nødt til at blive modelleret [her hiver han lejr-guiden frem]. Der er morgenandagt hver dag her, ja? Hvordan foregår det? I en gruppe hvor man læser sammen? Godt. Men holder jeg andagt, når jeg er alene? Har jeg disciplinen? Ser de studerende det som noget, man skal gøre individuelt, så når de er hjemme, at de også læser i Bibelen? Gruppen er god, men du har brug for en personlig relation.

Har du oplevelser eller tanker om dit møde med deltagerne, du gerne vil dele?
Nogle af mine samtaler har været meget ubehagelige. Hele spørgsmålet omkring seksuel orientering. Hvordan Gud ønsker, vi skal agere i et miljø, der forandrer sig. Miljøet forandrer sig måske, men det gør Gud ikke, hans ord forandrer sig ikke. Vi bør, uanset omgivelserne, følge Guds ord.

I forhold til homoseksuelle, så bør vi respektere dem, vise dem kærlighed, men ikke lade dem presse os til at sige, at hvad de gør er accepteret af Gud.

Hvad er de vigtigste pointer, du ønsker, de studerende skal tage med sig fra dine bibeltimer?
Essetielt, grunden til Jesu kors, at vi ikke kan frelse os selv. Vi er faldet, et fald der omfavner hele menneskeheden. Intet andet kunne frelse, loven kunne ikke. Den blev nødt til at tage Kristus. Vi bliver ikke retfærdiggjort gennem civilisering, men kun gennem nåden. Essensen, at Guds nåde kommer til os gennem Jesu offer på korset.