Nyt samarbejde og gamle kendinge – Sara og Filip fortsætter arbejdet i Grønland

I sommer kunne KFS fejre 2-års jubilæum i Grønland, men arbejdet er ikke slut endnu! Derfor er det også fantastisk, at Sara Friis Børty har sagt ja til at fortsætte i Grønland frem til sommeren 2023, og at det er blevet muligt indgå et nyt og spændende samarbejde med Luthersk Mission om udsendelsen af Sara og Filip.

Nyt samarbejde og gamle kendinge – Sara og Filip fortsætter arbejdet i Grønland

I slutningen af sommeren 2019 pakkede Sara og Filip Friis Børty nordfrugterne og drog mod den mere snefyldte del af rigsfællesskabet; Grønland. Opgaven var og er simpel. Der skal startes et kristent grønlandsk studenterarbejde, så gymnasieelever og studerende kan få et møde med evangeliet og være med til at ’kende Jesus og gøre Jesus kendt’. Kort sagt: oversæt KFS til grønlandsk.

Dét store pionerarbejde har nu stået på i lidt over to år, og der er sket rigtig mange gode ting. I Nuuk er der kommet KFS-grupper for både studerende og gymnasieelever. Der bliver afholdt kollegiemiddage, lovsangsaftner, studiecafé og meget mere. Og så kunne de i starten af september byde velkommen på den allerførste KFS-lejr i Grønland. Med nordlys, Jesus og fællesskab. Den kan du læse mere om her.

I slutningen af september havde KFS’ generalsekretær, Christian Rasmussen, også fornøjelsen af at besøge arbejdet i Grønland sammen med bestyrelsesformand Per Ladekjær. Og undervejs skrev han begejstret hjem:

”For to og et halvt år siden sad jeg på GUX (gymnasie i Nuuk) og bad en bøn for skolen og for KFS-drømmen, og i dag var jeg der så igen og bad en bøn for skolen SAMMEN med KFS-gruppen og formanden.”

Sara og Filip forlænger til sommeren 2023

Selvom meget af arbejdet begynder at tage form og langsomt finde jord at slå rødder i, så er der en lang og spændende rejse tilbage, før det grønlandske studenterarbejde er netop dét; grønlandsk. Det kræver tid at oversætte danske traditioner og måder at gøre tingene på til grønlandsk og at få det til at gro i en grønlandsk kultur, der på trods af rigsfællesskab på alle måder er helt sin egen.

Det sker i både ryk og som en langsomt glidende overgang. For nylig kunne Sara blandt andet berette om, at det nu er lykkedes at engagere tre grønlandske studerende i ledergruppen for KFS-gruppen i Nuuk. Noget, der blandt andet er en frugt af gode relationer og samtaler om frivillighed og ledelse.

Netop det her med relationerne og kendskabet til Grønland, er også noget af det, Sara fremhæver, når hun sætter ord på, hvilken betydning det har for hende og Filip, at de nu har sagt ja til at blive i Grønland og KFS-arbejdet frem til 2023:

Vi begynder så småt at kende det hele rigtigt godt, og vi føler os meget hjemme i Nuuk og blandt menneskene her. Vi er ved at have opbygget nogle gode relationer både til de studerende, men også til andre samarbejdspartnere i byen, og det er noget særligt at vide, at vi får lov til at arbejde videre med de her mennesker.

Derfor føles det også meget naturligt at fortsætte arbejdet her i byen. Lige nu følger jeg nogle studerende på GUX (Gymnasiet), og nu ved jeg, at jeg fortsætter som deres KFS-sekretær frem til, at de bliver studenter. At få lov til at slutte af sammen med dem, er noget af det, der gør os virkelig glade for, at det blev muligt at forlænge kontrakten.  

I KFS er der også stor glæde over, at det blev muligt at forlænge med Sara og Filip. Christian Rasmussen ser det som både godt og vigtigt for det grønlandske arbejde, at Sara sammen med sin mand Filip har valgt at sige ja til at fortsætte i den tjeneste.

”Det er særdeles positivt, at Sara & Filip er med på at tage en omgang mere i Grønland. De har gjort det fantastisk godt siden sommeren 2019. Det kræver stor kreativitet og tålmodighed at pionere studenterarbejde, og de er på forbilledlig vis blevet ved at finde måder at skubbe på den gode dagsorden, det er, at studerende i Grønland skal kende Jesus og gøre Jesus kendt. 

Glæde over nyt samarbejde med Luthersk Mission om Grønland

At forlænge arbejdet i Grønland og tiden med Sara og Filip i KFS er ingen gratis omgang, og i skrivende stund står KFS et sted, hvor mange af de opstartsmidler, der er givet til projektet, også er ved at løbe ud. Det kræver, at der bliver fundet flere gaver, nye samarbejdspartnere og nye veje i arbejdet.

Derfor er det også glædeligt og stort, at det er blevet muligt at indgå et samarbejde med Luthersk Mission (LM) omkring arbejdet i Grønland. Det er et samarbejde, der blandt andet betyder, at LM vil støtte økonomisk op om arbejdet i Grønland med 200.000 kr. årligt i en to-årig periode fra sommeren 2022, og at Sara og Filip også får status af tilknyttede udsendte medarbejde i LM.

For Sara vækker det også begejstring, at hun, Filip og arbejdet i Grønland nu fremadrettet får en integreret plads i LM og i forbønnen fra deres bagland:

”Det er et virkelig spændende samarbejde, og vi glæder os til at se, hvad det partnerskab kan give arbejdet heroppe! At få et endnu større bagland er en stor velsignelse, og så er det kun godt, at LM nu også er med til at dele nyheder fra Grønland, opmuntre til forbøn og ikke mindst opmuntre til jobmission, så endnu flere kan få et hjerte for Grønland!”

Mulighed for at følge med i og støtte arbejdet

Ønsker du at følge med i Sara og Filips arbejde i Grønland og den rejse, det grønlandske studenterarbejdet er på, kan du skrive dig op til deres nyhedsbrev lige her.

Vi vil også frimodigt opfordre dig til at overveje, om du har mulighed for at være med til at løfte den økonomiske del af KFS-arbejdet i Grønland.

Det kan for eksempel være i form af en enkeltstående julegave til KFS, der kan gives gennem vores hjemmeside kfs.dk/giv eller via MobilePay på 700800 (Skriv CPR-nummeret i kommentarfeltet, hvis du ønsker at få skattefradrag for din gave).

Du kan også oprette en fast giverordning eller forhøje det beløb, du allerede giver. Du kan læse meget mere om muligheden for at oprette et gavebrev lige her. Du kan også vælge at oprette en fast bankoverførsel til KFS via vores hjemmeside.