”Troen er større end videnskaben”

Veritas Forum formår at få studerende til at søge sandheden. Det skabte debat på Aarhus Universitet, da fysikprofessor talte for en almægtig skaber af himmel og jord.

”Troen er større end videnskaben”

Af Eskil Lyngsøe Poulsen, journaliststuderende

Rummet er fyldt af et kaotisk kosmos af mennesker. De omkring 220 fremmødte er samlet i Auditorium E på Aarhus Universitet. De vil sammen drage mod det uendelige univers.

Dr. Prof. Thomas Schimmel vil holde Veritas Forum over temaet ”The Big Bang and The Question of God”. Der er tilhørere på alle auditoriets stolerækker, og kuglepennene klikker i forventning. Den tyske professor stiller sig frem, taknemmelig over den store velkomst.

Skaberen kom til os
”We live in a universe we did not make. The laws of nature are not of this world and the universe is not eternal, it expands” siger han indledningsvist, og fortsætter retorisk; 

“If the universe had a beginning, then who started it?”


Thomas Schimmel er professor i anvendt fysik ved Karlsruhe Institute of Technology (Foto: Rikke K. Jakobsen)

Det var præmissen for store dele af foredraget. En søgen efter mening i et enormt univers, og vigtigere endnu, Guds søgen efter os. Schimmel gav med forklaringer om stjernernes dannelse, lysets hastighed og naturlovenes konstanter tilhøreren et billede af universets storhed.

Han lagde vægt på dette, så han samtidig kunne gøre det stort for tilhøreren, at universet på fineste vis er justeret lige akkurat, så mennesket har de perfekte livsbetingelser.

”The Bible says that we do not have to come to God, he came to us. We cannot become gods, but the creator of the universe has become one of us,” sagde Thomas Schimmel.


Mattias Skipper Rasmussen synes, det er vigtigt med arrangementer som Veritas Forum, som debatterer forholdet mellem videnskab og religion (Foto: Rikke K. Jakobsen)

Studerende søger sandheden
Ikke alle tilhørerne var enige i konklusionerne i fysikerens foredrag, og der blev stillet en række kritiske spørgsmål i sessionen bagefter. En af spørgerne, Anders Johansen, som læser nanoscience, synes, at Veritas Forum er yderst relevant, men han mener, at præmisserne for debatten er for forskellige. 

En anden deltager, filosofistuderende Mattias Skipper Rasmussen, mener ikke, at han føler sig bedre klædt på i forhold til emnet, på trods af Thomas Schimmels omfattende gennemgang af universets forhold.

”For mig at se, var hans formål egentlig ikke at fremlægge et stringent argument for, hvorfor det er rationelt at tro på Guds eksistens, men nærmere at argumentere for, at Gud eksisterer. Om videnskab og religion er kompatible, er ét spørgsmål, men om det er rationelt at tro på Gud, er et andet spørgsmål,” siger Mattias Skipper Rasmussen om foredraget.

Andre deltagere var mere begejstrede, og mente, at de gennem foredraget havde lært Gud bedre at kende.

”Han lagde vægt på, at troen er større end videnskaben, og ville ikke gøre troen mindre ved at forklare den videnskabeligt. Det kunne jeg godt lide,” siger Sigrid Wibe, som læser antropologi.

De fremmødte landede fra rumrejsen i den kølige septemberluft.

Veritas betyder sandhed, og det er tydeligt på aftenens arrangement, at unge i Aarhus søger efter denne sandhed.