Succesrigt første år: Med Proklama kan vi selv

I sommers oprettede vi Proklama: et træningsforløb, hvor studerende kunne afprøve sig selv som oplægsholdere i en KFS-event kontekst. Dette første år var 8 KFS’ere med på rejsen.

Succesrigt første år: Med Proklama kan vi selv

HC er KFS-sekretær i Aarhus. Det seneste år har han været primus motor på Proklama, KFS’ nye træningsforløb for universitetsevangelister.

”Ideen med Proklama,” fortæller han, ”er at give KFS’ere mulighed for at afprøve sig selv som oplægsholdere til studiemiljøerne, så vi kan vise, at det kristne budskab er forståeligt, tidssvarende og relevant.”

”Det kan jeg gøre ligeså godt”

Proklama-forløbet kulminerede med event-ugen Challenge i Aarhus i april, hvor 3 af de 8 ”proklamister” afholdt en lunchbar med oplæg og efterfølgende spørgsmål.

Og idéen til Proklama opstod netop efter en Challenge uge, hvor en KFS’er tog fat i HC, da denne mente at kunne holde et ligeså godt oplæg som den gæstende oplægsholder.

Den tanke greb KFS, og med Proklama-forløbet på plads blev årets Challenge uge et mix af dygtige, erfarne oplægsholdere fra udlandet og nogle lokale studerende.

Af studerende for studerende

Men hvorfor bruge tid på at træne og øve KFS’ere i at holde oplæg for deres jævnaldrende?

“Når studerende selv stiller sig frem og holder oplæg for andre studerende, så afvæbner det mere, end hvis en kirkelig forkynder gør det,” fastslår HC.

”De kan få lov til at sige ting, fordi de er en del af kulturen, som jeg, eksempelvis, vil have sværere ved at tale om. Vi har brug for, at andre end præsterne i kirkerne kan tale om Gud for vore samtidige.”

“It’s the whole point actually!”

Den tidligere generalsekretær for IFES, Lindsay Brown, der også var oplægsholder på Challenge i år, bemærkede glædesfuldt, at Proklama oplægsholderne var enormt begavede og dygtige, og da emnet faldt på forholdet mellem gæstetalere og lokale, sagde han følgende:

”It’s an important thing for guest speakers to keep in mind, that we are only part of the event in the beginning. It’s the whole point actually, that local students at some point stand up and say ‘Hey, I can do that talk just as good as that foreign speaker, maybe even better’.”

“That is not arrogance, but true, because local speakers have the advantage of being part of the same culture as the people they are speaking to – they can be more culturally sensitive and sharp.”

3 proklamister med gode oplevelser

Nanna, Mathias og Anders fulgte alle Proklamaforløbet og var de tre som fik lov til at afholde deres oplæg på Challenge.

”Jeg valgte at følge Proklama-forløbet, fordi jeg gerne ville blive skarpere på at formidle apologetiske emner. Det, jeg især fik med, var, at jeg efter forløbet følte mig godt rustet til at holde en lunchbar og at svare på spørgsmål,” fortæller Mathias kort.

Nanna fortæller, at hun selv havde tænkt, at det ville være fedt med flere studerende som oplægholdere, da det måske er mere relatérbart for de studerende på universitetet på den måde.

”Så da jeg blev spurgt om Proklama, var det på en måde naturligt at sige ja,” fortæller hun og fortsætter: ”Men det var også, fordi jeg indså noget andet; hvis jeg håber, at andre studerende udfordrer sig på at holde oplæg, er det måske en god ide, at jeg også udfordrer mig selv på det.”

Sparring, feedback og støtte

Anders forklarer, at han valgte at følge Proklama, fordi han er kæmpe fan af Challenge.

”Jeg synes, Challenge er en uge, hvor vi lykkes med offentligt at vise evangeliets relevans, skønhed og sandhed på universitet. Dermed bidrager vi med noget unikt til universitetsmiljøet samtidig med, at vi er tro mod vores eget kald som kristne. Det vil jeg rigtig gerne være med til at bidrage til!”

Om træningsforløbet i Proklama understreger han: ”Meget sparring, feedback og støtte gjorde, at jeg var tryg ved at skulle holde et oplæg. Det betød meget for mig på dagen, at jeg vidste mit oplæg var gennemprøvet.”

Hertil supplerer Nanna: ”I løbet af forløbet har der været mange nervøse tanker og bekymringer om hvilke spørgsmål, der vil dukke op, og hvad tilhørerne vil synes om det, jeg siger.”

“Min erfaring var, at tilhørerne er interesserede og sjældent hører om troen på Gud, så de har oprigtige og spændende spørgsmål. Så jeg vil gerne huske på, at det er mindre skræmmende at stå der, end hvad jeg forestillede mig i forvejen,” slutter hun.

Proklama starter op igen!

Hvis du synes, det lyder spændende og kunne tænke dig at afprøve Proklama. Så kontakt HC på hc@kfs.dk Og det gælder også, hvis du ikke er fra Aarhus!

Læs mere på kfs.dk/proklama