Nu tændes 900 julelys – af studerende

Selv i julemåneden er der nok ikke mange steder i Danmark, at 900 mennesker mødes til gudstjeneste samme sted. Men i Aarhus Domkirke var det tilfældet i sidste uge - og det var arrangeret af Aarhus KFS.

Nu tændes 900 julelys – af studerende

Hvert år har Domkirken i Aarhus en deadline for, hvornår de gerne vil have sat deres juletræer op og pyntet dem til jul: Den dag der er julegudstjeneste for studerende. Gudstjenesten er blevet en tradition i Aarhus KFS, såvel som på mange studiesteder i byen. Studiegrupper tager sammen afsted, og det er en tiltrængt pause for mange midt i eksamensræs og juletravlhed. Faktisk er det vokset stødt fra år til år og således igen fra omkring 650 deltagere sidste år til 900 i år.

Det er Ud-team i Aarhus KFS, der planlægger gudstjenesten, men det er hele KFS-gruppens projekt. Ja, faktisk er det hele byens projekt. Flere lokale kirker støtter op om projektet ved at samle ind til gudstjenesten ved deres kollekter i ugerne op til begivenheden, en ny præst fra provstiet bliver spurgt til at prædike hvert år og domkirken støtter ved at stille kirken til rådighed hvert år.

Anna Kiel Rughave, KFS-sekretær i Aarhus, giver sit bud på, hvorfor så mange studerende deltager i julegudstjenesten: ”Det er overvældende, hvor let det er for KFS’erne at invitere deres venner til et arrangement som dette, og samtidig møder mange KFS’ere studiekammerater, som de ikke selv har fået inviteret. Så der er også noget, der lykkes godt i at skabe opmærksomhed om gudstjenesten”.

Julefred over Domkirken

Hvert år er der et tema for gudstjenesten, og i år var teamet ’fred’. Ikke kun fred fra noget, men fred til noget – og det tema prædikede sognepræst Anders Kobbersmed fra Christianskirken over. Elementerne i gudstjenesten er ret traditionelle, og igen i år fik alle udleveret et lys og et bibelvers. Lyset skulle bruges ved en fælles lystænding, hvor alle gik frem til alters, tændte og satte deres lys, som tilsammen dannede et stort kors. Her indbød præsten til at man kunne bede en bøn mens man tændte lyset: for verden, nogle man holdt af, en selv, sende en tanke, eller bare nyde den ro, der var, mens man tændte lyset.

”En julegudstjeneste er noget hjemligt og genkendeligt for mange studerende. Folk har en forventning om, at de kender sangene, og mange har et blik mod noget større i julen. Det her er en pause fra eksamen og stress, og det er ikke primært målet at være udfordrende, men at være velkendt”, siger Anna Kiel Rughave.

Et kæmpe kirkerum pyntet med juletræer og fyldt til bristepunktet med studerende. Emma Berggreen Andersen, der læser Litteraturhistorie på kandidatniveau, var med som deltager ved gudstjenesten. Hun oplevede noget af den julefred, der blev tilsigtet med aftenen: ”Som altid var der hyggelig stemning – man fornemmer tydeligt, at julegudstjenesten er en tiltrængt pause for mange. Prædikenen var vedkommende, og salmerne blev smukt akkompagneret af bandet. Men vigtigst af alt, så følte jeg mig budt velkommen i fællesskabet, og jeg kunne næsten fornemme julefreden sænke sig om Domkirken, da jeg cyklede hjem.”

Julegudstjenester for studerende er ikke eksklusivt for Aarhus. KFS i København afholdt også julegudstjeneste torsdag d.13. december, i Kingos Kirke på Nørrebro, og næste år vil man også kunne opleve en i både Kolding og Odense. Hvad planlægningsgruppen i Aarhus skal gøre til næste år, hvis udviklingen fortsætter, er svært at sige. Der er nemlig ’kun’ plads til 1200 mennesker i Domkirken. ;)