I en usikker verden bryder Gudsriget stadig igennem med fred, håb og forsoning

Med god afstand, masser af håndsprit og under coronavirussens allestedsnærværende skygge indledte 40 studerende og unge fra Odense KFS, IMU og LMU dette semester med en fælles opstartsgudstjeneste i Sankt Hans Kirke torsdag aften, den 10. september.

I en usikker verden bryder Gudsriget stadig igennem med fred, håb og forsoning

Det er virkelig godt at kunne mødes igen

Ved indgangen blev man mødt af en stander med håndsprit. På kirkebænkene var der placeret fine postkort, der tydeligt indikerede, hvor mange der måtte sidde på hver bænk. De vante krammere var erstattet af albuestød og høflige hilsner på afstand. Heller ikke til denne opstartsgudstjeneste i Sankt Hans Kirke i Odense var der nogen tvivl om coronavirussens uvelkomne tilstedeværelse i verden.

Men bare det at kunne mødes og være fysisk sammen var noget, Alexander Køllund Nissen, der er formand for Odense KFS og en af de ansvarlige bag gudstjenesten, udtrykte stor glæde over:

”Det er virkelig godt at kunne mødes igen! Jeg kan mærke, at jeg har savnet de andre i KFS og det at have noget at skulle afsted til. Vi havde et par enkelte zoommøder i foråret, der fungerede okay, men det er bare ikke det samme. Der er det her en god måde at starte op på igen sammen og få lagt semesteret over til Gud.”

Gud skaber forsoning og fred gennem os

At det er usikre tider, vi lever i, stod også som et centralt tema i selve gudstjenesten, der blev ledt af Christoffer Højlund, som til daglig er præst i Fyns Valgmenighed. I sin prædiken, der tog udgangspunkt i det første kapitel af Markusevangeliet, drog han paralleller mellem jødernes usikre situation på Jesu tid, hvor de levede under besættelse af romerne, og vores situation i dag, hvor coronavirus har vendt op og ned på hverdagen, og vi samtidig igen er blevet konfronteret med en voksende splittelse i samfundet i forhold til spørgsmål omkring blandt andet racisme og ulighed, der især i USA har medført nogle af de værste spændinger og uroligheder, vi har set i mange år.

Midt i disse usikre tider, fortalte Christoffer Højlund, bryder Jesus igennem med budskabet om, at Guds rige er kommet nær med lægedom for de syge, fred og forsoning til de konfliktfyldte og håb lige der, hvor vi ikke selv kan se det mere. Det er et rige, vi er kaldet til at træde ud af kirken for at sprede i verden og blandt de 25.000 studerende i Odense, pointerede han. For vi kan se, hvordan der bliver spredt håb, forsoning og lægedom, når kristne tør gå på Jesu ord og bygge med på Guds rige, som det blandt andet skete med Desmond Tutu i Sydafrika og Martin Luther King i USA. To mænd, der med en fast forankring i evangeliet, på hver deres måde var med til at skabe fred, hvor der ellers ikke var noget håb for forsoning.

Fælleskabet på tværs er givende

Selve gudstjenesten var bygget op efter et klassisk format med sang, nadver, bøn og prædiken. Formatet er efterhånden også velafprøvet i Odense KFS, der har holdt opstartsgudstjenester før hvert semester i de seneste år. Men det var første gang, det blev gjort i samarbejde med IMU og LMU, og det var en rigtig god oplevelse ifølge Alexander Køllund Nissen:

”Det er både hyggeligt, men også givende, at have en fælles forståelse for, hvad det er, vi arbejder for, men også henimod. En gudstjeneste som denne giver også et godt fællesskab på tværs af vores foreninger. Både fordi vi alle er unge, men også fordi vi har et fælles ståsted. Det er fedt, hvis vi kan udnytte det lidt mere og se hinanden lidt oftere.”

En del af formålet med at holde opstartsgudstjeneste har for ham også været at byde de nye studerende i byen velkommen. Og her giver en gudstjeneste som denne nogle gode muligheder:

”Det er jo godt, at der er nogen, man kan komme i snak med, og man kan se, hvem der kommer, og måske høre lidt om de forskellige steder, hvis man har lyst. Og så giver det også os mulighed for at se, hvem der er i byen nu og byde dem velkommen på en god måde.

Det er da bestemt heller ikke sidste gang, at der skal holdes opstartsgudstjeneste i Odense, hvis det står til ham: ”Det giver bare et eller andet godt at begynde med sådan en gudstjeneste og at dele nadver sammen. Det er en god måde at starte op på, at vi starter op sammen og får lagt semesteret over til Gud.”

Af Morten Birkmose, kommunikationsmedarbejder i KFS