Nyt kapitel, nyt samarbejde og en ny KFS-medarbejder – byd velkommen til Ruth

Nyt kapitel, nyt samarbejde og en ny KFS-medarbejder – byd velkommen til Ruth

KFS starter et nyt samarbejde op med den evangeliske studenterbevægelse i Etiopien (EvaSUE) og udsender samtidig Ruth Eva Osmundsen, der skal arbejde med organisationsudvikling og uddannelse af studentersekretærer i EvaSUE. Du får lov til at møde Ruth her, hvor du også kan blive lidt klogere på, hvad Etiopien er for et land.

MortenBirkmose,  

Ruth Eva Osmundsen sammen med gymnasieelever i nationaldragter fra deres forskellige etniske grupper.

KFS-grupper med op til 2000 studerende tilknyttet, kristent studenterarbejde på 102 offentlige universiteter og en luthersk kirke med over 10 millioner medlemmer. Umiddelbart kan det lyde som fantasital, når man sidder i Danmark med en samlet befolkningsstørrelse på lige omkring det halve af alene ’Mekane Yesus Kirkens’ medlemstal (navnet betyder ”stedet hvor Jesus bor”, og kirken er den største lutherske kirke i verden).

Siden starten af 1990’erne, hvor Etiopien gennemgik en række demokratiske reformer, der blandt andet sikrede religionsfrihed i landet, har den protestantiske kirke oplevet en enorm vækst, der til stor glæde bliver ved med at fortsætte. Det gælder også blandt de studerende i Etiopien, hvor arbejdet vokser og vokser, samtidig med at der også generelt er flere, der søger ind på universiteterne.

EvaSUE, som den evangeliske studenterbevægelse hedder i Etiopien, er derfor også i fuld gang med at opruste på medarbejderfronten, hvor man blandt andet for nyligt har ansat hele 14(!) nye studentersekretærer på en gang.

Et partnerskab bliver til

En af de nye medarbejdere, de meget snart får fornøjelsen af i EvaSUE, er Ruth Eva Osmundsen, som KFS har fået fornøjelsen af at udsende til det etiopiske studenterarbejde for en fire-årig periode. Det er en aftale, der startede med et opkald fra generalsekretæren i EvaSUE til Ruth, og som sluttede med at KFS og EvaSUE blev enige om at indgå i et samarbejde og partnerskab, der blandt andet betyder, at det er KFS, der nu får lov til at udsende Ruth Osmundsen til Etiopien. KFS’ generalsekretær, Christian Rasmussen, er glad for, at KFS nu har fået mulighed for at træde ind i et tættere samararbejde med EvaSUE:

”Det var en stor glæde at blive ringet op af min kollega i EvaSUE, som ville høre, om vi kunne lave en aftale om ansættelse af Ruth. Jeg tror på, at vi kan lære en hel masse af vores etiopiske søstre og brødre, som lige nu har en af verdens største kristne studenterbevægelser. Især håber jeg på, at vi må blive inspireret af deres missionsglød, og hvordan de i det hele taget bærer deres tro på Jesus ’uden på tøjet’. Det bliver et virkelig spændende nyt KFS-kapitel.”

I EvaSUE skal Ruth arbejde på det nationale sekretariat, som ligger i hovedstaden Addis Ababa, hvor hun blandt andet skal assistere generalsekretær Robel Chemeda og resten af sekretariatet dér med at udvikle EvaSUE som organisation og sikre, at de mange både nye og gamle studentersekretærer er rustet til den opgave, de går ind i.

Født med Etiopien i blodet

Som barn af to danske missionærer udsendt til Etiopien af Luthersk Mission, har Ruth Osmundsen fået tilknytningen til Etiopien med helt fra starten af sit liv, hvor hun også både er født og tilbragte de første 12 år af sit liv.

Hun er uddannet cand.mag. i Etnografi og Socialantropologi, og allerede i løbet af studietiden vendte hun tilbage til Etiopien som udvekslingsstudent. Det førte til, at hun efter endt uddannelse blev tilbudt en stilling som studentersekretær i EvaSUE, hvor hun endte med at være i fire år. Og netop hendes erfaring som både studerende i landet og med livet som studentersekretær, er noget af det, hun vil tage med sig ind i sin nye opgave, fortæller Ruth, der glæder sig til at arbejde med på, at EvaSUE også fremadrettet er et godt sted at arbejde:

”Jeg ved lidt om, hvad det vil sige både på godt og ondt at være studentersekretær i EvaSUE. At få lov til at være med igen og sikre, at der ikke bliver gået på kompromis med de gode arbejdsforhold, selv om organisationen er i vækst, er vigtigt for mig. Paulus snakker om, at vi skal være ’medarbejdere på hinandens frelse’ – jeg tror også, at det i kristne organisationer er vigtigt, at vi er medarbejdere på hinandens åndelige og tjenesterelaterede udvikling. I den forbindelse glæder jeg mig til at arbejde med på, at studentersekretærene i EvaSUE udvikler sig til robuste kristne ledere.”

’Etnicitet fra et bibelsk perspektiv’

Efter hendes ansættelse i EvaSUE har Ruth Osmundsen arbejdet med forskellige opgaver for blandt andet Promissio og i Mekane Yesus Kirken, og har nu boet i Etiopien i 15 år. Undervejs har hun blandt andet også fået lov til at undervise i etnografi, der på et mere alment dansk dækker over studiet i kulturforskelle mellem folkeslag, og hvordan man kan afdække og beskrive disse.

Erfaringen fra sit arbejde i Etiopien og sin faglige baggrund, ser Ruth Osmundsen frem til at kunne bringe med ind i EvaSUE, hvor hun blandt andet også skal arbejde med at udruste sekretærerne til at arbejde med ’etnicitet fra et bibelsk perspektiv’. Et emne, der er blevet højaktuelt i de sidste år, fortæller Ruth:

”En af de store udfordringer, som præger Etiopien i disse år, er etniske konflikter. Etiopien er et stort og sammensat land med 86 forskellige etniske grupper. De offentlige universiteter har fået navnet ’Little Ethiopia’, da de studerende her bliver blandet fra alle dele af landet på de enkelte uddannelsessteder. Hvis der opstår en etnisk konflikt et sted i landet, så oplever vi tit, at studerende, som repræsenterer disse grupper, også kommer i konflikt med hinanden på uddannelsesstederne.

For de kristne studerende kan det være svært at vide, hvordan man skal forholde sig i disse typer konflikter. Etnicitet handler om din identitet, dit sprog og din kultur, og er en helt naturlig del af samfundet og hverdagslivet, og derfor ønsker ingen at blive regnet som forræder af ens egen gruppe. Det er et svært dilemma at stå i som studerende og en udfordring, som kræver, at studentersekretærerne er klædt godt på i mødet med de studerende. ”

Hvad KFS og EvaSUE kan lære af hinanden

Relationen til KFS startede for Ruth Osmundsen allerede i gymnasietiden i Ikast og fortsatte i hendes studieår ved Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet var med til starte og lede en bibelstudiegruppe for internationale studerende. Siden har hun også i sin tid som studentersekretær i EvaSUE stået for, at LTC-eleverne i en årrække kunne få lov til at besøge og deltage i KFS-arbejdet i Etiopien, ligesom hun også besøgte KFS’ Påskelejr med den daværende generalsekretær i EvaSUE tilbage i 2008.

Med fødderne solidt plantet i begge organisationer glæder hun sig over, at KFS og EvaSUE nu får mulighed for at træde ind i et tættere samarbejde, for der er meget både den danske og etiopiske studenterbevægelse kan lære af hinanden, fortæller Ruth:

”I Etiopien er religion en tydelig del af det offentlige rum, og tro er også en tydelig del af det sociale liv. Jeg tror og håber på, at samarbejdet med EvaSUE blandt andet kan være med til at inspirere til et mere socialt engagement blandt KFS’erne og til at leve mere synligt som kristne i hverdagen.

Men der er også meget, EvaSUE kan lære af KFS. Her for en måneds tid siden så jeg med på KFS’ store påskeshow, og jeg blev rigtig glad for at se, at der blev sat fokus på ’medvandring’, og den velsignelse, det er at have en medvandrer. I Etiopien oplever jeg tit, at kristenlivet bliver levet i de store fællesskaber og til de mange kristne arrangementer, der bliver afholdt. Det er svært at dele personlige udfordringer og at stille de svære spørgsmål, hvis man ikke også har de små fællesskaber med plads til at være sårbar og give udtryk for tvivl og kampe.”

’Et godt match, vi kan være stolte af’

For Christian Rasmussen er der ingen tvivl om, at det bliver rigtig godt for både EvaSUE og KFS, at det er blevet muligt at sende netop Ruth Osmundsen afsted i denne konstellation:

”Ruths lange og mangfoldige kirkelige erfaring fra Etiopien og solide KFS-baggrund gør det til et flot og godt match, som jeg er overbevist om, bliver til velsignelse for alle parter. Vi i KFS er enormt stolte af at sende en særdeles kompetent medarbejder til Etiopien og EvaSUE. Vi glæder os rigtig meget til at følge med i hendes tjeneste, men også over at få lov til at bakke op om deres og hendes arbejde på denne måde.”

Ruth Osmundsen er i øjeblikket i Danmark, men rejser tilbage til Etiopien til sommer, hvor hun indtræder i sin nye opgave i EvaSUE

Hvis du gerne vil følge med i Ruths arbejde i Etiopien, vil der senere blive mulighed for at tilmelde sig Ruths nyhedsbrev. Følg med her på hjemmesiden, hvor der også vil komme dryp fra arbejdet, når hun sendes ud.

Ruth fundraiser selv til sin ansættelse, og har du lyst til at støtte økonomisk op om projektet og hendes arbejde, kan du skrive til generalsekretær Christian Rasmussen på christian@kfs.dk.

Du må selvfølgelig også – og allervigtigst – meget gerne bede med for Ruths tjeneste i Etiopien og arbejdet i EvaSUE.

URL: https://kfs.dk/internationalt/nyt-kapitel-nyt-samarbejde-og-en-ny-kfs-medarbejder-byd-velkommen-til-ruth/