Plads til mening på Folkemødet

Plads til mening på Folkemødet

Robert Bladt og Jens Jørgen Jensen fik delt budskabet på Folkemødet om, at der skal være plads til mening i studieverdenen.

FlowTwo,  

Af kommunikationsmedarbejder Jens Jørgen Jensen, jens@kfs.dk

Da generalsekretær Robert Bladt og jeg drog til Bornholm midt i juni for at deltage denne sommers udgave af Folkemødet, var det med et enkelt budskab i baggagen:

Danmark skal have plads til mening i studieverdenen – og dermed også til dialogen om tro og livssyn på alle landets studiesteder.

Folkemødet er en politikfestival, hvor politikere, græsrødder, djøf’ere, unge, gamle og mange andre – i år 100.000 gæster – kommer for at lytte til og tale med hinanden.

I de to dage, hvor KFS var repræsenteret på Folkemødet, havde vi selv to events, deltog vi i andres debatter og foredrag og delte nogle af livets store spørgsmål ud til forbipasserende.

Samtale om religiøs fanatisme
De to events, vi selv stod for, var velbesøgte, og vi oplevede, at der var tid til at fortælle, hvad vi tænker.

KFS var en del af Folk og Tro-teltet, som var stillet til rådighed af de lokale missionsforeninger Indre Mission, Luthersk Mission og Evangelisk Luthersk Missionsforening.

Det første event skulle som tidligere annonceret have været en samtale mellem kirkeordføreren for Dansk Folkeparti, Christian Langballe, og Robert Bladt. Langballe meldte dog fra, så vi besluttede, at lave et live-interview med Robert om samme emne, Folkekirken og Jesu opstandelse.

Til det andet event havde vi inviteret formanden for Trykkefrihedsselskabet og sognepræst Katrine Winkel Holm til en snak med Robert om religiøs fanatisme.

Samtalen tog udgangspunkt i tre cases. Den første var Trykkefrihedsselskabets kontroversielle invitation af den hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders.Den anden var KFS’ erfaring med flere grupper, der ikke får lov at benytte studiestedernes lokaler til at mødes i frikvarteret af frygt for religiøse fanatikere. Den tredje del af samtalen tog udgangspunkt i deres egne erfaringer med at blive kaldt fanatikere.

Det var en god og konstruktiv samtale, hvor der var plads til begges meninger, og hvor vi også fik givet gode argumenter for at give plads til aktiviteter med mening på studiet, som fx KFS-grupper og Veritas-events.

Inspirerende debatter
Der var heldigvis også tid til at deltage i nogle få af de over 2700 andre events på Folkemødet. Blandt andet deltog vi begge i en debat om ensomhed hos studerende. Her satte Robert gennem en kommentar fokus på, at fællesskaber på studiestedet – fx KFS-grupper – netop kan give mulighed for at se sine medstuderende i øjnene i stedet for, at studietiden blot foregår i læsesale og store auditorier.

Vi satte også gang i gode snakke ved at tilbyde forbipasserende et spørgsmål, som fx ”Hvorfor er der så meget ondt i verden, hvis mennesker grundlæggende er gode?” Jeg snakkede blandt med nogle om, hvordan vores livssyn har indflydelse på vores valg og værdier, og at det derfor er vigtigt at gå i dialog omkring, hvad vi grundlæggende tror på.

Alt i alt oplevede vi, at der var lydhørhed for vores budskab, og at vi satte tanker i gang om, hvor vidt der er plads til mening i studieverdenen – samtidigt med at vi også selv fik ting med hjem til eftertanke.

 

Hør eller se de to events
Du kan høre de to event på KFS’ Podcast

Du kan også se dem som video på bornholmim.dk/godcast

URL: https://kfs.dk/events/plads-til-mening-pa-folkemodet/